Negresa cu crema mascarpone

sâmbătă, 8 septembrie 2012

 Azi, in zi de mare sarbatoare, am rascolit prin tolba cu retete de prajituri si am adus pentru toti sabatoritii o negresa. La multi ani tuturor, sanatosi si fericiti.

Ciocolatoasa, asa cum ii sta bine unei negrese, pufoasa si cu delicata-i crema de mascarpone, e o prajitura perfecta pentru musafiri.



Pentru blat:

120 g ciocolata cu rom
100 g unt
100 g zahar
300 g iaurt
4 oua
3 linguri cacao neagra
225 g faina
1 praf de copt

Ciocolata si untul se topesc la foc mic. Se omogenizeaza si se lasa la racit. Punem zaharul in crema de ciocolata si mixam pana se topeste. Adaugam ouale pe rand, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Turnam incet iaurtul, omogenizam apoi incorporam incet si faina amestecata cu cacaoa, un praf de sare si praful de copt.

Turnam compozitia intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Suprafata prajiturii va crapa si va fi ferma la atingere. Scoatem blatul pe un gratar si lasam la racit.

Pentru crema:

100 g ciocolata alba
200 ml smantana pentru frisca
5 g gelatina
50 g zahar (de preferat pudra)
250 g mascarpone

Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.

Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca o topim la foc mic. Cand a ajuns la punctul de fierbere dam deoparte, omogenizam si lasam la racit. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si amestecam pana aceasta se dizolva complet. Dam la rece pana crema incepe sa se inchege.

Mixam crema cu zaharul, apoi adaugam mascarponele. Mixam pana la omogenizare.

Punem crema peste blatul bine racit si dam la frigider pentru vreo ora. Se pudreaza cu cacao si se portioneaza. Sau, se portioneaza si se pudreaza cu cacao. :))


Share This Post

12 comentarii:

  1. O prajitura delicioasa asa cum doar tu stii sa pregatesti.Pup1

    RăspundețiȘtergere
  2. Super-mega-ultra delicioasa! Perfecta pentru mine!! Pupic!

    RăspundețiȘtergere
  3. Miha, ce idee grozava !!!! ;) Arata perfect parjiturica ta !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm, ador negresele si daca mai are si crema deasupra...ce sa zic...trebuie s-o incerc! :D
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Dementiala prezentarea, nici nu vreau sa ma gandesc la gust, ca-mi ploua in gura..vorba aia....

    RăspundețiȘtergere
  6. Hola Miha, he llegado por casualidad a tu blog y tengo que decirte que me esta gustando muchísimo, por ello y con tu permiso me quedo por aquí ya que no quiero perderme nada de lo que publiques! Gracias y besos Ana

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce aer rustic au pozele! Potrivit cu o reteta dintr-un caiet uitat. Iar negresa cu mascarpone, mmm, nici nu vreau sa ma gandesc. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Pare foarte buna reteta, si as vrea sa o incerc si eu, dar am o intrebare. Se poate inlocui smantana pentru frisca de la crema cu altceva ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Hmmm...Alice...grea intrebare imi pui. :))) Daca ar fi sa inlocuiesc as merge pe varianta "lapte evaporat" Se gaseste la Lidl, dar pe cutie scrie "lapte condensat"

    RăspundețiȘtergere
  10. Miha draga, prajiturica arata minunat! Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere